Uputstva za dodelu GTIN-a artiklima

Preduzete su mnoge mere da se obezbedi da se GTIN-ovi tačno prenose unutar lanca snabdevanja. Ovim se obezbeđuje da se podacima sa skeniranog bar koda mogu pridružiti tačni i ažurni podaci. Posebno je važno za jedinice koje se skeniraju na naplatnim mestima (POS), gde odsustvo tačnih podataka može imati zakonske implikacije.

GTIN omogućava rešenje za identifikaciju bilo koje jedinice u lancu snabdevanja sa kojom se trguje (određuje cena, fakturiše ili naručuje). Korišćenjem identičnih pravila za dodelu minimiziraju se sveukupni troškovi lanca snabdevanja svih partnera koji u njemu učestvuju.

Uputstvo za primenu je namenjeno za sve jedinice. Razvili su je proizvođači, distributeri i maloprodavci da bi eliminisali konfuziju između identifikacije proizvoda i liste proizvoda u maloprodavčevoj bazi podataka.
Dodela GTIN-a, i njegovo bar kodiranje su dati pravilima u Opštim GS1 specifikacijama. Proizvodna lista je svrstavanje novog proizvoda u asortiman trgovinske organizacije. Ona se dogovara između snabdevača i kupca.
Primer: Dodela GTIN-a treba da bude nezavisna od proizvodne liste.
Zbog potrebe upravljanja ili obezbeđenja tačnih informacija za krajnjeg potrošača, promene na jedinici mogu zahtevati novi GTIN. Novi GTIN ne nalazi se automatski na novoj listi.
Primer: Ako promena zahteva novi GTIN u prikazanim proizvodima, to ne treba da automatski bude okidač za novu proizvodnu listu.
GTIN dodela i lista u bazi podataka treba posmatrati kao dve potpuno autonomne odluke : GTIN dodela nije predmet pregovaranja.
Vlasnik marke dostavlja svojim klijentima sve informacije koje se odnose na izlistane jedinice, idealno putem EDI poruke ili preko elektronskog kataloga ali ne kasnije nego kada je proizvod izlistan. U slučaju vremenski ograničenih promocija ili evolucije proizvoda, ova informacija se prenosi uglavnom unapred, dozvoljavajući maloprodavcu da je oceni i interno prosledi dalje.

Sva uputstva možete videti na sledećoj strani:   http://www.gs1.org/1/gtinrules/index.php/p=overview

Нема коментара:

Постави коментар

Хвала за коментар

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom : Danas, više nego ikada ranije, potrošači očekuju jednostavan...