Globalni lokacijski brojevi (GLN)






Svetislav Jovanović,
Vođa tima u GS1 Srbija




Globalni lokacijski broj (GLN - Global Location Number) se koristi da identifikuje bilo koju lokaciju (fizičku ili pravnu) radi jedinstvene identifikacije za potrebe lanca snabdevanja. 


GLN omogućuje jedinstvenu i nedvosmislenu identifikaciju fizičkih lokacija i pravnih entiteta. Ovakva identifikacija je preduslov za efikasnu elektronsku trgovinu između trgovinskih partnera (npr. za elektronsku razmenu podataka (EDI), elektronske kataloge). Za GLN se koristi GTIN-13 struktura podataka.



U okviru GS1 sistema, GLN i globalni broj trgovinske jedinice (GTIN) su dva posebna identifikatora podataka. Neće biti dilema kada GTIN i GLN imaju iste cifre, jer će razliku između dva identifikatora napraviti nosilac podataka (EDI, mašinski čitljiv simbol ili radio frekvencija). Na primer, kada se isti GLN-ovi koriste u automatskoj identifikaciji i obuhvatanju podataka (AIDC) i EDI, aplikacioni identifikatori i tzv. „kvalifikatori“ će sprečiti bilo kakvo pogrešno tumačenje.



U Srbiji nacionalna GS1 organizacija GS1 Srbija vodi nacionalnu GLN bazu podataka i dodeljuje GLN-ove svojim članicama. 



Svaka članica bez obzira da li poseduje GTIN broj mora uputiti zahtev GS1 Srbija radi dodele GLN brojeva i podneti tačne lokacije i njihove opise za svaki GLN (poslovnim operacijama, lokacijski brojevi su bez značenja ukoliko se ne vezuju za određene poslovne atribute).

Kompanije, članica GS1 organizacije, dodeljene GLN-ove može da koristi pod uslovima određenim u okviru tog članstva. Takođe, ona mora da obaveštava svoje poslovne partnere o svim GLN-ovima relevantnim za trgovinu.

GLN je projektovan da poboljša efikasnost komunikacije između trgovinskih partnera od čega će benefite imati i oni kao i potrošači. 

GLN-ovima mogu da se identifikuju:

  • Fizičke lokacije – pojedinačne tačke pristupa sa fizičkom adresom, kao što su posebna prostorija u zgradi, skladište, ulaz u skladište, mesto utovara, mesto isporuke, kabinet, polica ili soba u zgradi, kao i operativne lokacije kao što su EDI poštanski sandučići
  • Pravni entiteti – pravne organizacije, kao što su cele kompanije ili filijale, uključujući dobavljače, kupce, kompanije iz oblasti finansijskih usluga i špeditere.


Svaki GLN prati jedinstven zapis o predmetnoj lokaciji koji daje odgovor na tri pitanja: ko, šta i gde. “Ko” je organizacija koja kontroliše ili je „vlasnik“ GLN-a. “Šta” daje podatke koji bliže određuju datu lokaciju. “Gde” je fizička adresa lokacije.

1 коментар:

Хвала за коментар

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom : Danas, više nego ikada ranije, potrošači očekuju jednostavan...