Šta predstavlja EPCIS i kako funkcioniše ?


EPCIS (Usluge informisanja o EPC-u) predstavlja globalni standard za razmenu odgovarajućih informacija o EPC (elektronski kod proizvoda) između poslovnih partnera. EPCIS pruža nove mogućnosti za dodatnu efikasnost, bezbednost i „vidljivost“ u okviru globalnog lanca snabdevanja. EPCIS omogućava interno obuhvatanje podataka kao i korišćenje eksternih informacija o fizičkom kretanju i statusu proizvoda. 

Kompanije mogu da razmenjuju informacije „govorom istog jezika”. EPCIS pruža standardne interfejsove koji omogućavaju razvoj poslovnih aplikacija s mnogo više detalja.
Primena EPCIS-a omogućava razmenu informacija o tome šta, gde, kada i zašto u pogledu neke aktivnosti koja se odvija u okviru bilo kojeg lanca snabdevanja. Radi se o važnim poslovnim informacijama kao što su rokovi/vreme, lokaciji, dispoziciji i etapama poslovanja za svaku aktivnost koja se odvija u toku života nekog artikla u okviru lanca snabdevanja. EPCIS predstavlja integralni deo EPCglobal mreže, ali se razlikuje od elemenata u nižim slojevima strukture u tri ključna aspekta:


  • EPCIS se eksplicite odnosi na istorijske podatke o artiklu, kao dodatak na tekuće podatke. Za razlliku od ovoga, niži slojevi memorisanih podataka su usmereni isključivo na procesuiranje EPC podataka u realnom vremenu. 
  • EPCIS je često usmeren ne samo ka formalnoj obradi EPC-a već i u kontekstu koji ovoj obradi daju značenje u odnosu na fizički svet i specifične korake u okviru operativnih i analitičkih poslovnih procesa. U realnosti, niži slojevi memorije su vidljiviji. 
  • EPCIS je operativan u okviru preduzeća na nivou koji je mnogo raznovrsniji i pojavljuje se u više formi. Ovo s toga što je cilj da se vrši razmena podataka EPCIS između preduzeća koja već imaju interno uvedena različita rešenja za izvođenje sličnih zadataka. Ovo je delimično i posledica postojane prirode EPCIS podataka. 

Uopšte uzev, EPCIS se odnosi na dve vrste podataka: podatke o konkretnim aktivnostima i master podatke. Podaci o aktivnostima nastaju u toku samog poslovnog pocesa a obuhvataju se putem EPCIS interfejsa za memorisanje s tim što je njihova dostupnost omogućena putem EPCIS Interfejs Upitnika. Master podaci predstavljaju dodatne podatke neophodne za interpretaciju podataka koji se odnose na aktivnosti. Ovi podaci su dostupni primenom EPCIS Interfejsa za obradu i upravljanje upitima, s tim što način na koji se master podaci ubacuju u sistem nije naveden u specifikaciji EPCIS 1.0.

Da li EPCIS zamenjuje EDI ?

EPCIS standard omogućava poslovnim partnerima da razmene obimne i detaljne informacija o aktivnostima i statusu. EPCIS se ne odnosi na aktivnosti u pogledu kupoprodaje, planiranja, ponude, fakturisanja itd. koji se u okviru poslovnih aktivnosti između dve strane tipično prenose putem EDI-a.




Нема коментара:

Постави коментар

Хвала за коментар

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom : Danas, više nego ikada ranije, potrošači očekuju jednostavan...