NAŠIH 40 GODINA


                                                         






Ove godine GS1 organizacija obeležava 40 godina postojanja. Sve je počelo 3. aprila 1973. godine kada su predstavnici prehrambene industrije Sjedinjenih Američkih Država postigli sporazum po kome je linearni bar kod, danas poznat kao GS1 bar kod, izabran kao standard za mašinsku identifikaciju proizvoda. 

To je dovelo do osnivanja organizacije UCC (Uniform Code Council) 1974. godine koja je bila nadležna za razvoj i upravljanje sistema UPC (Universal Product Code) u SAD. Tri godine kasnije, 12 evropskih zemalja osnovalo je asocijaciju EAN (European Article Numbering) sa sedištem u Briselu koja je bila nadležna za jedinstven sistem identifikacije atrikala u Evropi. EAN postaje poznat po razvoju bar koda koji je potpuno kompatibilan sa UPC-om. Ove dve organizacije su danas udružene na jedinstvenom globalnom nivou pod nazivom GS1. 

Identifikacija proizvoda predstavlja mnogo više od obeležavanja i skeniranja robe-učinila je globalno tržište mogućim. Prvi GS1 bar-kod je skeniran 26. juna 1974. godine, u 8:01 časova ujutru, u gradiću Troj, država Ohajo. Šeron Bjukenen, gospođa koja je tog dana rukovala skenerom, mogla je reći nešto poput: „Ovo je jedno malo skeniranje za čoveka koje predstavlja ogroman korak za čovečanstvo“ . Ona, naravno, nije izgovorila tu rečenicu, ali ne treba je kriviti zbog toga – lakše je bilo Nilu Armstrongu da shvati kako je šetnja po Mesecu nešto izvanredno nego da Šeron Bjukenon oceni značaj ovog prvog skeniranja. Kako je mogla i da pretpostavi da će 40 godina kasnije svaki dan širom sveta biti skenirano više od 5 milijardi bar kodova? 

Samim tim, uspostavljanje GS1 sistema je još značajnije: trebalo je ubediti milione potencijalnih korisnika u prednosti korišćenja globalne identifikacije artikala i sistema za razmenu informacija. Ta avantura i dalje traje… 

Globalni poslovni jezik danas ne koristi samo kompanijama, već i svakom potrošaču širom sveta. Od sledljivosti preko automatske popune polica u prodavnicama do bržeg i efikasnijeg uvoza i izvoza – GS1 standardi su omogućili stvaranje veoma efikasnog lanca snabdevanja. Obzirom na svakodnevno rastuću globalizaciju trgovine potrebna je sve šira upotreba GS1 standarda. Zbog toga GS1 organizacija stalno donosi nove standarde i rešenja za sve veći broj sektora. GS1 zajednicu ne napušta pionirski duh. Dugo putovanje je pred nama, možda ne na Mesec, ali ko zna koliko daleko možemo da idemo? 

40 godina postojanja GS1 organizacije dokazuje našu posvećenost krajnjem cilju: razvoj i širenje primene GS1 standarda širom planete kao globalnog jezika poslovanja.

1 коментар:

Хвала за коментар

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom : Danas, više nego ikada ranije, potrošači očekuju jednostavan...