Pomoć privredi






Marijana Horvatić
Stručni saradnik u GS1 Srbija



Pomoć privredi da radi efikasnije

Bar kod. Mala, diskretna alatka koja je promenila svet.
Svakoga dana, očita se najmanje 5 milijardi bar kodova širom planete.

Od Atlante do Beograda, od Ouklanda do Ciriha, skeneri očitavaju bar kodove na svim vrstama proizvoda koje su proizveli milioni kompanija svih veličina. Oni ih prenose do hiljade različitih kompjutera, koristeći brojne softverske programe koje su dizajnirale konkurentske kompanije, da bi omogućili rukovodjenje otpremanja, skladištenja, naručivanja, prodaju.

GS1 Bar kodovi su nesumnjivo najpoznatiji i opšte prepoznatljiv GS1 standard. Još od njihovog nastanka pre više od 30 godina, GS1 izrađuje i rukovodi bar kod standardima što omogućuje firmama i   organizacijama širom sveta da automatski identifikuju proizvode, palete i lokacije.

GS1 bar kodovi omogućuju firmama da efikasnije upravljaju svojim lancima snabdevanja.

U današnjoj globalnoj ekonomiji, efikasan lanac snabdevanja je neophodan. Pošto sve više firmi usvaja strategije globalnog poslovanja, upravljanje lancem snabdevanja postaje sve teže –a u isto vreme i sve značajnije za uspeh kompanije.

Nepotpuno ili netačno prenošenje poruka duž lanca snabdevanja može naneti štetu brendovima ako nešto pođe loše. Poboljšanje kvaliteta podataka može dovesti do brzog rasta profita.

GS1 standardi, kao što su bar kodovi, omogućavaju firmama da odgovore na izazove globalizovanog lanca snabdevanja tako što će povećati njihovu efikasnost i maksimizirati profit.

 Mogućnost pružanja novih usluga potrošačima

GS1 standardi se koriste već 30 godina da bi kreirali bolje mogućnosti za kupce u supermarketima i prodavnicama širom sveta.  GS1 nema nameru da se uskoro zaustavi.

Neke od novih usluga koje su u pripremi se odnose na novi bar kod. Poznati stari  GS1 Bar kod danas se pojavljuje u novoj verziji nazvanoj GS1 DataBar.

GS1 DataBar je manji nego njegov prethodnik, a ipak može da sadrži više informacija. Može se staviti na veoma male jedinice, na primer na pojedinačne komade nekog voća. Može da sadrži puno detalja, kao datum “upotrebiti do”. A, može i da se koristi za kreiranje kupona za popust, jer može da sadrži sve informacije koje su potrebne da bi se kupon obradio na kasi.

Bar kodovi prethodne generacije nisu mogli da obavljaju sve ovo.

Uskoro, u supermarketima će vam biti dostupne nove usluge. Te nove usluge su zahvaljujući GS1 standardima kodirane u novom GS1 DataBar.

Na primer, zahvaljujući GS1 DataBar, provodićete manje vremena na naplatnom mestu, zato što zaposleni u prodavnici neće morati da traže kod za kivi koji kupujete, ili da gube vreme čitajući detalje ili datum isteka kupona koji držite u rukama. Zahvaljujući GS1 DataBaru, možete biti sigurni da je piletina u vitrini sveža i spremna da se servira vašoj porodici.

Ovo su samo neki od načina koji pokazuju kako GS1 standardi mogu pomoći da se stvore nove usluge i bolje mogućnosti za kupce.

1 коментар:

  1. Анониман27. мај 2012. 17:43

    Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши

Хвала за коментар

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom : Danas, više nego ikada ranije, potrošači očekuju jednostavan...