Upotreba GS1 standarda u bankarskom sektoru: CashEDI








Marijana Horvatić,
Stručni saradnik u GS1 Srbija


Oblasti poslovanja u kojima se koriste GS1 standardi se stalno proširuju. Od početnog korišćenja u prometu robe široke potrošnje, GS1 standardi su svoju primenu proširili, između ostalog, i na oblast transporta, logistike, zdravstva, upravljanja otpadnim materijalom, a od skoro i na bankarski sektor odnosno oblast upravljanja novčanim tokovima (tzv. cash handling).

Inicijativa za primenu GS1 standarda u bankarskom sektoru je došla iz Nemačke čiji je bankarski sektor tokom prethodne decenije pogodilo nekoliko finansijskih skandala i bankrotstava što je nametnulo potrebu da se pronađe rešenje koje će omogućiti sigurne i efikasne transakcije novčanih sredstava za sve učesnike uključene u taj proces.

Bundesbanka (Deutsche Bundesbank),  koja u Nemačkoj obavlja ulogu centralne banke, uvela je rešenje pomoću koga se može izvršiti optimizacija i modernizacija samog procesa upravljanja novčanim tokovima.  Ovo, veoma bezbedno rešenje, pod nazivom „CashEDI“ (Cash Electronic Data Interchange), Bundesbanka je razvila u saradnji sa GS1 nacionalnom organizacijom Nemačke uz korišćenje GS1 eCom standarda (EANCOM® i GS1 XML) i punu primenu GS1 Identifikacionih ključeva (GTIN, GLN…).
Suština „CashEDI“  rešenja je u uvođenju elektronske podrške za procese naručivanja, prijema i isporuke novčanih sredstava odnosno u upotrebi i razmeni elektronskih dokumenata koji su zasnovani na GS1 standardima čime se transakcije novčanih sredstava znatno olakšavaju.

 Trenutne usluge koje nudi „CashEDI“  rešenje obuhvataju:

  1. Elektronski nalog za isplatu - Korisnik ove usluge elektronskim putem šalje nacionalnoj banci nalog da mu se isplati gotovina.  Nakon toga,  nacionalna banka šalje korisniku elektronsko obaveštenje koje sadrži  informacije vezane za novac koji je pripremljen na osnovu naloga za isplatu kao i informacije koje se tiču same isporuke traženog novca.
  2. Elektronsko obaveštavanje o uplatama – Korisnik ove usluge može elektronskim putem da najavi nacionalnoj banci uplatu novca pre nego što se ona fizički izvrši. Nakon primanja uplate, nacionalna banka elektronski šalje obaveštenje o prijemu novca, a nakon završene obrade primljenog novca banka šalje elektronsku potvrdu o obavljenoj transakciji kao i podatke o novom stanju na računu korisnika.

Razmena elektronskih dokumenata o transakcijama novčanih sredstava je olakšana upotrebom GS1  identifikacionih ključeva i bar kodova:

  • GTIN za identifikaciju novčanica i kovanog novca
  • GLN za identifikaciju poslovnih partnera
  • SSCC za identifikaciju transportnih jedinica
  • GS1-128 bar kod simbol za prikazivanje SSCC-a

GS1 standardi su pronašli svoju punu primenu u „CashEDI“  rešenju jer obezbeđuju veću efikasnost, bezbednost i transparentnost kako za sve procese u transakcijama novčanih sredstava tako i za sve učesnike tih transakcija. U tom kontekstu, pomoću GS1 standarda postiže se:
  •  povećanje pouzdanosti fizičkog praćenja novčanih jedinica
  • optimizacija i standardizacija razmene poruka između učesnika u transakcijama novčanih sredstava
  • eliminisanje duplih unosa podataka
  • ušteda vremena u pripremi, isporuci i prijemu novčanih sredstava
  • poboljšanje sledljivosti
  • optimizacija zaliha novčanih sredstava
  • unapređenje kvaliteta usluge koja se pruža učesnicima transakcija 
  • omogućava automatsko čuvanje podataka čime se postiže visok kvalitet pruženih informacija o obavljenim transakcijama novčanih sredstava

Namera je da „CashEDI“  rešenje postane centralna platforma preko koje će Bundesbanka upravljati transakcijama novčanih sredstava. Do 2013.godine ovaj sistem će biti jedini kanal komunikacije između Bundesbanke i pravnih lica. Ovaj zajednički projekat nemačke centralne banke i GS1 Nemačke je poslužio kao referenca centralnim bankama drugih evropskih zemalja da u saradnji sa svojim GS1 nacionalnim organizacijama započnu primenu GS1 eCom standarda u svojim bankarskim sektorima. Takođe, Evropska centralna banka (the European Central Bank) je zvanično prihvatila GS1 XML kao standard za elektronsku razmenu dokumenata između nacionalnih centralnih banaka.


Više informacija o eCom standardima možete pročitati na: http://www.gs1rs.org/ecom/temp_index.htm

Нема коментара:

Постави коментар

Хвала за коментар

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom : Danas, više nego ikada ranije, potrošači očekuju jednostavan...